Független
Iparművészeti
Kortárs
Szalon

varga_viola_goldsmith_and_jeweler_works-1

Varga Viola

A Mattern Jewellery - Varga Viola

A Szépművészeti Múzeum múzeumpedagógusaként a művészet és a játékos alkotás az életem részehosszú évek óta. Művészettörténészként hiányzott eddig a professzionális alkotás folyamata az életemből, de 3 éve sikeresen elvégeztem a Kisképző Ötvös képzését, majd egy kis szünet következett, a kisfiam születése miatt.
Amikor a baba már fél éves lett heti egyszer egy kis „énidő” jeligére a Kredenc Műteremben töltöttem el heti pár órát, ahol kipróbálhattam néhány új technikát. A hengerlés mindig is nagyon izgatta a fantáziám, számos anyagot gyűjtöttem, hogy kipróbáljam, de kialvatlan anyukaként, mindig otthon hagytam, csak a textilpelenka volt a táskámban, ezért ezzel próbáltam ki a gépet. Az ezüst és a tetra pelenka találkozásának az eredménye számomra csodás lett, ekkor született meg az első kollekció és az elhatározás, hogy saját márkát indítok. A Tetra ékszerek mind egyediek, a henger torzítja az anyagot, a végső minta mindig egy meglepetés és sosem tökéletes, ahogyan egy anyuka sem.
A második kollekciót pedig a babakocsis séták alatt megfigyelt természeti motívumok ihlették. Mind a pelenka, mint a növények esetében szerettem volna hétköznapi anyagokat, növényeket használni,amelyeket a nemesfémmel kiemelek a „hétköznapi” szerepből. A kollekcióknál nagy szerepet játszik a gyerekkel töltött idő, rácsodálkozok felnőttként azokra a dolgokra, ami már természetes. Például megfigyeltük együtt milyen szabályos egy levél, a fűszál erezetét stb. Eztszeretném az ékszerekben is hangsúlyozni.

Mattern = Maternity + Pattern